Nytt test på Aktivitus.

Igår klämde Nypan, Calle och jag in oss i bilen och susade ner till Göteborg för att göra ett nytt test på Aktivitus. Jag och Calle var där för 4 månader sen och har tränat enligt programmet sen dess. Som ni har sett på bloggen så har det varit ganska mycket intervallpass på trainer. Nypan var där för första gången för att få lite motivation till träningen.

För min del blev testet mycket bättre än jag hade hoppats på. Jag hade ökat på alla parametrar förutom vikten där jag hade gått ner. Otroligt nog lyckades jag klämma ut 4 slag till ur hjärtat. Jag har alltid trott att min maxpuls var 182, men igår skrämde jag upp det till 185. Mattias trodde att de berodde på att den lokala kapaciteten i benen hade ökat.

Tröskelpulsen och tröskelwatten hade ökat. Mjölksyran hade sjunkit på hela testet. Det gör att jag kan ligga på högre effekt utan att bygga mjölksyra, alltså perfekt för backiga lopp och cyklin g i allmänhet. För min det känns det riktigt häftigt att öka värdena på det här sättet. Brorsan hade också ökat på alla värden. Han kommer nog göra ännu större ökning till nästa test. Det kommer bli skitjobbigt på våra rundor i sommar..

Jag började cykla när jag var 28 år och innan dess hade jag inte konditionstränat riktigt. För 5-6 år sen började jag cykla lite mer målinriktat och för 3 år sen besökte jag Aktivitus första gången. Utan Aktivitus hjälp hade jag aldrig ökat på det här sättet. Om en gammal vinpimplare som jag kan skrämma upp kroppen så här så kan vem som helst. Jösses vad jag längtar efter sommaren nu!


Så här blev siffrorna. Den fetstilade är de senaste.

07-11-01 --> 09-10-21 --> 10-02-18

Vikt: 71 --> 69,5 --> 67,5
Maxpuls bpm: 179 --> 181 --> 185
Anaerobisk tröskel bpm: 162 --> 166 --> 169
Max på RAMPtesten W: 311 --> 320 --> 332
VO2Max ml/kg/min: 57,6 --> 60,4 --> 64,2
Tröskeleffekt Watt: 250 --> 250 --> 260
Max watt/kilo: 4,4 --> 4,6 --> 4,9
Tröskelwatt/kilo: 3,52 --> 3,59 --> 3,85


En liten film på sista minuten av testet. Tyvärr fick vi inte med slutet när jag vräkar mig av cykeln och nästan dör på golvet. Mattias gick lugnt och hämtade en madrass så jag skulle somna in mjukt.Nu kör vi så det ryker!!
/Johan

16 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Hmmmm, skulle ju vara kul att testa en gång och sen göra ett test till efter vad är det? 16 veckor?

Fast det ser ju jobbigt ut.

Tror inte att man klarar det där på egen hand som du säger. Sen tror jag oxå att man bör följa upplägget till punkt och pricka och inte få för sig några idéer under loppets gång.

Kanske skulle önska sig detta i födelsedagspresent...

Anonym sa...

Grattis Johan! Grymt syreupptag du har skaffat dig. Undrar hur det gick för Nypan, han går ju mer i min klass. Undrar också hur mycket det betyder att köra efter ett speciellt program. Denna vinter handlar det nästan bara om att köra olika intervall på trainer och man kan väl knappast göra det på så många olika sätt. Dvs ibland långa i bland korta och ibland mitt emellan. Bara man optimerar kraftuttaget så man är rejält sliten på slutet. Distansträning i kombination med intervall är svårare att optimera och där ser jag värdet av proffsig vägledning. Lite sugen blir jag ändå på att göra ett test och få ett anpassat träningsprogram, speciellt nu när våren närmar sig och det blir läge för distansträning.

Mikael Carlsson sa...

Äh va f-a Nu blev det fel. Ovan publicerade inlägg Kommer fårn Mig
mvh
Carlsson

Tobbe Arnesson sa...

Vad slutade du trampa för? Djävla Excelcyklist.

Johan Mölleborn sa...

Johan, japp 16 veckor. Det blir en bra present.

Mikael, tack. Det gick bra för Nypan. Han är stark, starkare än han trodde.
Den största skillnaden är att man tränar vid rätt pulszoner. Annars är det som du säger ganska enkelt med långa och korta intervaller.

Tobbe, det svartnade för ögonen och benen dog. :)
/J

Vito sa...

Såg ut som du tog ut dig rätt duktigt där..härligt att se :)
Kul att den kvalitativa träningen ger resultat :)
Nu ska jag boka in ett Activus besök.

/Vito

Johan Mölleborn sa...

Lite synd bara att inte slutet kom med. Det ser ju ganska lugnt och sansat ut, men i kroppen är det total storm.

Fy fan, du kommer ju spränga den där apparaten! Ska bli kul att se vad du klämmer ur den.
/J

Anonym sa...

182 + 4 blir inte 185, men det vet du väl igentligen ;)
Annars är du en imponerande gubbe Johan, ska du fira av med lite vin i helgen eller är det först nästa helg torkan är över?

//A

Anonym sa...

Grymt kul att läsa om, för en siffernörd som mig själv! :) Kör på!

Conti Test Team sa...

Ser skoj ut, rena skrattfesten liksom? :-) Bra trampat Johan!

Du kunde hängt med på en trevlig happy snow ride efteråt på torsdagskvällen, tre timmar puderpump. Nästa gång kanske?

Siktar på att besöka Aktivitus i april.

/Leo

Johan Mölleborn sa...

Kul Leo. Det kan nog ge en hel del inför sommaren. Men du kan lika gärna göra testet så fort som möjligt, då får du ännu mer tid på dig.

Vi fick en rejäl pudertur på i bilen på vägen hem istället. 5 timmar snöstorm. :)
/J

Anonym sa...

Du blir mindre och mindre men presterar mer och mer, något är fel...

Amir sa...

Bra jobbat, Johan. Nu har jag absolut ingen chans att hänga med dig på träningsrundor till sommaren.

Åsa och Henrik sa...

Häftigt att kunna göra en sådan förbättring under vintern. Du blir grym till sommaren!

Anonym sa...

Hej, råkade hitta din blogg när jag surfade på maxpuls test. Har funderat på att gå till Aktivitus, men efter att jag ser att de har uppmätt din maxpuls till 3 olika värden som blir högre o högre, så bör man ju ifrågasätta deras metoder/kunskaper. Maxpulsen blir inte bättre med åren - så vad har dom att säga till sitt försvar när dom bevisligen har mätt skitfel innan? mvh /crille

Johan Mölleborn sa...

Crille, det är maxpulsen från själva testet de mäter. Inte min absoluta maxpuls. Min absoluta maxpuls ligger nog där i krokarna. Jag hade aldrig kommit upp så högt som 185 förut.

/Johan