Maxtest på Aktivitus.


Igår var det äntligen dags att spänna vaderna i ett nytt ramptest så Calle och jag hoppade in i bilen och fräste ner till Aktivitus i Göteborg. Det var 4 månader sen vi var där sist och vinterträningen har funkat hyffsat trots förkylningar och ryggskott. Jag visste att jag hade blivit snäppet starkare men det är alltid kul att få en siffra på det.

Benen var tyvärr inte på humör för maxtestet. Jag saknade det där sista klippet. En bra dag hade jag nog kunnat klämma ur några sekunder till, men det är ju ingen tävling utan bara ett test. Det som däremot var skoj var att jag har gått ner några kilo i vikt och ändå lyckats höja både tröskelwatt och maxwatt.

Här är lite siffror från tidigare tester. Det senaste är fetmarkerat. Det går sakta men säkert uppåt. Den viktigaste siffran är tröskeleffekten och den har jag lyckats pressa upp med 25 watt på några år. Babysteps...

07-11-01 / 09-10-21 / 10-02-18 / 10-10-30 / 11-02-19
Vikt: 71 / 69,5 / 67,5 / 68 / 64,5
Max på RAMPtesten W: 311 / 320 / 332 / 340 / 346
VO2Max ml/kg/min: 57,6 / 60,4 / 64,2 / 65,3 / 69,7
Tröskeleffekt Watt: 250 / 250 / 260 / 265 / 275
Max watt/kilo: 4,4 / 4,6 / 4,9 / 5,0 / 5,4
Tröskelwatt/kilo: 3,52 / 3,59 / 3,85 / 3,9 / 4,26

Man kan också konstatera att jag har en bit kvar till proffsen. Jag har för mig att Lance sa att man behövde ha 6,5 watt/kg i tröskeleffekt för att kunna vinna Touren. Efter ramptestet körde vi varsitt wingate-test också. Nu förstår jag varför jag alltid förlorar skyltspurtarna, jag är ju helt jävla kass på spurter! Siffrorna från wingatetestet var så tragiska så de avslöjar jag inte. Calle har gjort jätteframsteg sen sist. Det blir jobbigt..StorbloggarenGollum../J

10 kommentarer:

Nypan sa...

Gollum?
Kom mer att tänka på fantomens polare Hzzz :-o
Inte konstigt att värdena förbättrats så som du har kört på i vinter. Bra jobbat som vanligt.
/N

Bjorre sa...

Grymt bra! Jag får väl hitta någon annan att försöka ta rulle på i sommar :)

mattel sa...

härligt att se att siffrorna har blivit bättre och bättre med åren. något rätt gör du(mattias) mao. :)

när gick de där audax-turerna till tant brun egentligen.. hm.

Johan Mölleborn sa...

Även om det inte kommer märkas nån större skillnad på vägen så är det lite skoj att se att det går att förbättra gubbkroppen ändå.
/J

Anonym sa...

Ni blir både jätte jätte jobbiga i år! Bra jobbat :-)

/Toni

STIZZE sa...

Bra jobbat! Roligt att se att ditt första test nästan exakt återspeglar hur min fysik är idag. :) När gjorde du ditt första test? Hur långt efter är jag? :)

Niklas Källström sa...

Fina siffror Johan.
Du har väl inte glömt att jag bokade platsen "på rulle" bakom dig under VR :)

Vito sa...

Ser ju bra ut Mr BigM :)
Fin morot för att köra skiten ur dig en stund till på Monarken innan våren släpper ut oss på asfaltsbete på allvar.

bo sa...

Grattis till fina resultat. En tröskel på 4,26 är rimligt bra. Jag vet inte riktigt hur den är mätt, men den funktionella tröskeln för 60 min arbete för att vara med och slåss i TdF ligger på ca 6,2W/kg. För 30 min arbete ligger den ca 5% högre dvs ca 6,5W/kg

Johan Mölleborn sa...

Tack. Träningen har gått bra under vintern. Nu har jag 2 kilo kvar som ska bort då kommer jag förhoppningsvis ha runt 4,5 watt/kg i tröskel.