Failblog. Hemgjorda energikakor.

Idag tänkte jag var så där duktig och göra egna energikakor. Jag googlade efter Runekakor och hittade ett recept. Glad i hågen gick jag och köpte alla ingredienser. Det slutade på 250 kr. Ungefär som en låda "riktiga" energikakor. Sen var det bara att blanda det som skulle blandas och hacka det som skulle hackas. Enligt receptet skulle man låta sirapen och sockret koka i 45 minuter, löjligt tänkte jag, det där kan jag göra mycket snabbare.

Efter 10 minuter blandade jag ner det som skulle blandas ner och hällde ut allt på en plåt så det skulle stelna och bli kakor av det hela. Stelnade det? Nix. Det blev bara kladdig smet som jag fick tråckla in i aluminiumfolie och forma till så det såg ut som små kakor. I ett desperat försök att rädda smeten så strödde jag cocos över degen. Det gjorde ingen skillnad. Fail.Hmm det ser lite löst ut..


Grymt gott men grymt kladdigt.

Se där, nästan som en riktig kaka!


Här är receptet på mina episka kakor.

Koka ihop:
2dl sirap, 1,5dl socker och 2,5 dl grädde.
Låt det koka i 45 minuter (viktigt tydligen).

Hacka och blanda en näve av varje:
jordnötter, cashewnötter, valnötter, russin, torkad frukt och havregryn.

Häll ner blandningen i kolasåsen och rör runt. Häll sedan ut det på bakplåtspapper och platta till det så det blir 1cm tjockt. Låt det stelna och skär sen i lagom stora bitar. Slå in i folie, stoppa i fickan och stick ut på en episk långrunda.

Nu ska jag nog lägga mig på soffan så jag inte misslyckas med nåt annat.
/J

14 kommentarer:

Velonavia sa...

Gjorde samma misstag första gången jag skulle göra energikakor. Tyckte det såg bra ut efter ca 10 minuter. Lösa kakor var bara förnamnet...

Anonym sa...

Noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooob!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
/Kaijan

Fikasvettot sa...

Sitt nu inte i soffan och moffa i dig allt som jag skulle göra.

Ett annat recept du kan misslyckas med är Dr. Allen Lim's Rice Cakes

Unknown sa...

Fniss! Ibland är det kul med andras olycka =) Bättre lycka nästa gång!

Johan Andersson sa...

Kan man inte bara köpa riktiga kakor istället?

mattel sa...

jag kör vidare med swebar ändå. hade du filmat så kanske.. :)

Johan Mölleborn sa...

Det fåniga är att de blev riktigt goda och bra. Förutom att de är lika lösa som havregrynsgröt. Får väl äta dem till På spåret istället.

Bjorre sa...

Stalles maktkakor behöver du inte koka i en timme ;)

Nypan sa...

10 minuter! Jag antar att du var så chokad att du inte hann låta dom koka i 45?
Ge dom till simulanten Linda, så kanske hennes hånskratt fastnar i halsen.
/N

Tobbe Arnesson sa...

Du kanske kan rädda dem i mikron, om du tar bort folien först.

Knäck (det är i princip det du kokar) går mycket fortare i mikro.

Anders sa...

Hej!

Jag testade ditt recept och höll ut 45 minuter, men det blev för löst i alla fall.
Jag fick efteråt tipset att om uppkoket når 124 grader så är man hemma. Misstänker även att det är aningen för mycket grädde.

/A.

Johan Mölleborn sa...

Ja nåt fel måste det vara. Min knäck kokade i över en timme andra gången men det blev ändå för mjukt. Jag tog bara första bästa recept jag hittade på nätet så det var nog inte helt 100.
Ska testa att minska grädden lite. Tack.
/J

Anonym sa...

Hej har gjort en variant på runekakan.Hemligheten är att ha en väldigt vid stor gryta.Men det är ganska enkelt o veta när knäcken är klar.Gör ett så kallat kultest.Kallt vatten droppa ner knäcken i vattnet.När knäcken stelnar rejält är det klart.

Anonym sa...

Jag gjorde runekakor igår, blev perfekta!

Några minuter räknade jag inte, men det hela tog nog runt 30 min. I runes recept läste jag iaf 1 del av varje i limmet, jag använde 7 delar havregryn. Du och de andra som failat hade på tok för mycket lim, det såg inte ut att räcka från början men det blev perfekt.
Som skrivits tidigare, kultest!!
Jag rörde även om hela tiden när limmet kokade.
Nästa projekt blir att blanda i starkt kaffe i limmet, då måste jag nog ljustera med mer sirap och socker.


runes energikaka
1x sirap
1x socker
1x grädde
7-8x havregryn

=================
x = 1dl ger

140g sirap: 455 kcal
85g socker: 350 kcal
100g grädde: 390 kcal
(7*30)210g havregryn: 840 kcal

ger 535g med 2035 kcal
2035/535 = 3.8 kcal per g och 380 kcal per 100g.