Kränkt på 40 minuter. Toppen!

Dagens pass var ett så kallat TCSI, TestCykel SpurtIntervall. Man kör så hårt man kan, sitt absoluta max i 30 sekunder, kadensen ska ligga över 150, sen vilar man 4,5 minut innan man hoppar på nästa intervall. Aktivitus-Mattias beskrivning avslutas så här: Känns inte detta pass extremt obehagligt har du inte tagit i tillräckligt...

Efter uppvärmningen drog jag igång första intervallen. Jag rasslade upp benen i så hög kadens jag kunde samtidigt som jag växlade tills motståndet kändes bra. Efter 10 sekunder var syret slut och sekunderna gick allt långsammare. "Har jag startat för hårt? Kommer jag hålla tiden ut?"

De 10 sista sekunderna var riktigt vidriga. Jag försökte hålla tempot uppe men benen tappade mer och mer. När de 30 sekunderna var slut hade jag kanske en kadens på 80, men pulsen fortsatte att stiga över 170. Jag kunde varken se pulsen eller effekten på mätaren. Allt var helt suddigt.

En bloggning utan hud är ingen bloggning.


Efter 5 intervaller var jag alldeles vimmelkantig och spyfärdig. Det här var helt klart obehagligt. Men samtidigt jättehärligt. Fullständigt sönderkränkt på endast 40 minuter. Snacka om tidseffektivt! Det blir spännande att se hur det går att hoja till jobbet imorgon.
/Johan

15 kommentarer:

Vic sa...

Självkränkning är den bästa kränkningen.

kallegunnar sa...

hmm över 150 det är rätt högt
180 är rekordet för mig på fixie.......pulsen ökar lite lätt då ;)

Johan Mölleborn sa...

Jag har ingen kadensmätare, men jag vevade på allt vad jag hade så kadensen borde ha legat runt 150. Jösses vad det slog i kroppen när syret tog slut. :)
/J

Tille sa...

Tackolov är det 6 veckor kvar innan jag måste testa det där.

Jag har kadensmätare både på trainern och på Polaren. Om du ber snäll kan du få låna Polargrejen tills utesäsongen börjar. Den borde fungera med din Polar.

Peter Spetz sa...

TCSI står är väl för TestCykel SpurtIntervall, men du skrev väl med syrebrist...
Visst är det sjukt att man kan ta ut sig så mycket på futtiga 2,5 minuter!?

Johan Mölleborn sa...

Ja spurtintervall var det. Jag var tydligen fortfarande suddig när jag skrev. :)

Eller hur, 2,5 minut låter ju rätt löjligt faktiskt.
/J

Peter Asplund sa...

Hade varit roligt att veta vad du hade för medeleffekt de där futtiga 30 sekunderna;-)

mattel sa...

fyfan.. det där låter ju helt galet jobbigt. måste testas! :)

Tobbe Arnesson sa...

Nästan som DH alltså? Man tömmer sig totalt på mindre än en minut. :D

Johan Mölleborn sa...

Jag har tyvärr ingen wattmätare. Men om jag känner mig själv rätt så var det nog inte så imponerande. Enligt mätaren låg jag runt 63 km/h på första intervallen och runt 55 på sista.

Jag använder hastighetsmätaren som effektmätare. Funkar riktigt bra när man ska hålla ett jämnt tempo.
/J

patrik sa...

Ha, jag har aldrig förstått det där med intervall och puls. Kör jag den typen av intervall så har jag maxpuls + 2. Hela tiden. Jag kanske har ett kolibrihjärta?

Anonym sa...

Låter som nåt man som självplågare ska prova på trainern imon :)
Man vill ha så mycket syra i benen att det kittlar i snoppen.

Mikael Carlsson sa...

Hej Johan!
Jag var tvungen att prova detta pass på trainern idag! Väldigt speciell upplevelse måste jag säga. Hade svårt att gå redigt efteråt. Men du, vad är det bra för, på vilket sätt blir man bättre cyklist av detta

Johan Mölleborn sa...

Mattias skriver så här: Effekten av denna träning sker enbart på lokal nivå i musklena och syrebristen gör att enzymaktivitet och kapillärtäthet ökar. Du får en ökad uthållighet och bättre fettförbränning med en mycket liten insats i träningstid. Nackdelen är kraftigt obehag av träningen. Känns detta pass inte extremt obehagligt har du inte tagit i tillräckligt…

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=PE4w4HL16Zo&feature=related

Storebror ser dig...