Aktivitus. Siffror, gubbe, mask, kränk.

Det är två år sen jag testade mig på Aktivitus sist. Sen dess har de både köpt ny testcykel och ändrat lite i  testet. Jag började med ett vanligt ramptest, samma som tidigare, för att fastställa laktattröskeln. Men istället för att köra hela vägen in i kaklet så bröt vi en bit innan dess. 

Sen var det dags att sätta på masken och mäta VO2. Nu började vi på 150 watt och höjde 20 watt varje minut. Jag klarade precis av en minut på 360 watt innan jag gav upp. Jag hade möjligen kunnat härda ut några sekunder till men enligt Mattias hade det inte gett nån större skillnad på VO2. Efter ett sånt här test har jag alltid en känsla av att jag skulle kunnat pressa mig mer. Några sekunder till bara. Nu hade jag faktiskt några slag kvar till maxpuls så jag hade nog kunnat köra en liten liten bit till. 

Som bonus fick jag köra ett Wingate. Testet är bara 30 sekunder men det är de längsta sekunderna man kan tänka sig. I början känns det riktigt bra. Jag varvade upp till 170 i kadens då vikten släpptes. Jag höll bra tempo och kände mig stark. Sen kom syran. När jag trodde att testet var slut så ropade Mattias att det var halvvägs och bara 15 sekunder kvar. Kämpa! Sen var det kamp mot hela världen. Mattias skrek, jag gnydde och stånkade. Mattias skrek ännu mer och jag skrek tillbaks, i falsett. Jag undrar vad de utanför tänkte. De sista fem sekunderna var rent tragiska. Jag hade ingenting kvar. Jag ville bara att det skulle ta slut. En slaktmask i bakhuvudet hade suttit fint.    

Siffrorna då. Det blev inget världsrekord den här gången heller. Min tröskelwatt hade sjunkit ett snäpp sedan sist. Nu var den 270 och för två år sen var den 280. Det kan bero på att det testet gjordes på våren så jag hade hunnit cykla mer utomhus. Det kan också bero på att jag är kass. Mitt VO2 hamnade på 66,7. Om jag går ner 3 kilo så når jag det för mig magiska 70 ml/kg/min. Wingatetestet är inte min paradgren. Man behöver sällan en stark spurt när man ska cykla 100 mil. Jag fick en maxwatt på 981 watt vilket ger 15,33 watt/kg. Snittet blev helt förstört när jag dog sönder mig de sista 5 sekunderna så där blev det 10,29 watt/kg.

Summa summarum. För att komma direkt från vinterträning med ganska få träningstimmar så var resultatet ok. Mattias gav bra tips och råd för hur jag ska kunna höja mig några snäpp till sommaren, men det är sånt som jag håller för mig själv. Den nya Monarken var grym och Aktivitus levererar förstklassigt resultat som vanligt. Nu kör vi så det ryker!


10 kommentarer:

Bjorre sa...

Det där wingatetestet hade man ju mer än gärna sett en film ifrån.

bo sa...

Känns kanske otacksamt efter allt slit- MEN med olika ramp-tester har du en uppmätt skillnad i tröskelvärde på 3,6%. Detta gör att man kan säga ´nada´ om du blivit bättre eller sämre eller står på samma nivå vad gäller din sk. laktattröskel....
Bara sammantagna metodfelen i mätningarnan är man använder samma metoder ligger rimligen över 3,6% och på detta alltså ett metodbyte!! Activitus har en läxa att göra ...

mattel sa...

jag blir sugen på att åka till geteborg när jag läser det här inlägget.

maxtest är ju alltid skoj och så saknade jag wingate senast i sthlm.

film hade varit skoj. :)

Johan Mölleborn sa...

Bo, jag skrev nog lite luddigt. Det var samma rampning som vid tidigare tester på den första biten när vi mätte laktattröskeln. Men istället för att köra ända in i väggen så bröt vi innan.

Sen körde vi VO2-testet med mask. Tidigare har man kört det första ramptestet till utmattning och Mattias har tagit fram en beräknad VO2 på det resultatet.

Det här blir alltså mer exakt än tidigare eftersom man kör den sista biten med mask.

Men det hjälpte ju knappast mig eftersom jag uppenbarligen var sämre nu än tidigare. ;)
/Johan

Öijer sa...

Varför tog du inte i mer?

bo sa...

Resultatet talar inte för att du är sämre - du kanske är sämre , kanske bättre eller lika bra. Det finns ett mätfel i "antal watt på cykeln" i hjärtfrekvensmättningen och laktatanalysen som kombinerat inte ligger under 5%!! Man måste metodgranska detta med ett antal dubbelbestämningar för att få fram det totala mätfelet!

NLC sa...

Ah, gör om gör rätt. Bäst av tre ska det ju vara, särskilt på vinaren. Det kommer sitta som en smäck :-)

NLC sa...

Ah, gör om gör rätt. Bäst av tre ska det ju vara, särskilt på vinaren. Det kommer sitta som en smäck :-)

Johan Mölleborn sa...

Bo, Mattias sa inte att jag hade blivit sämre. Det var bara jag som skrev det eftersom siffrorna var lägre. Det kan mycket väl bero på att jag har för få träningstimmar i år eller vad som helst.
Det som däremot var intressant var att jag hade lägre tröskelpuls nu. Jag vet inte om det beror på att jag hade extra hög sist eller om den har sjunkit. Men det är ändå bra att få reda på.

Jocke sa...

66,7 var inte illa.

3 kg ner är ju lätt, det är bara att äta mindre och bajsa mer.