Sweet mister Mölleborn.

Läste om sweetspotträning på Anders blogg och kom på att det är precis det jag har pysslat med de två senaste vintrarna. Det har funkat bra så idag var det bara att köra vidare som vanligt. 60 minuter på 250-260 watt kändes riktigt sweet. Så sweet att jag firade med ett lass pannkakor och en Staro. Sweetspot with a happy ending...

8 kommentarer:

bo sa...

Sweet-spot är alldeles utmärkt träning speciellt upp mot 94% av FTP. En rimlig antagning är att FTP motsvarar ca 90% av HRmax hos vältränade cyklister. Det innebär att övre gränsen av sweet spot i HR termer är ca 85% av HRmax. Lite lågt tycker jag för "tjugor" (där bör man ligga på 90% av HRmax)men helt OK upp mot 60-90-180 min.
Målet bör vara att klara 95% av HR max under minst 60 min. Detta är praktiskt möjligt men träningsmetoderna för att nå dit måste utvecklas.

bo sa...

Sweet-spot är alldeles utmärkt träning speciellt upp mot 94% av FTP. En rimlig antagning är att FTP motsvarar ca 90% av HRmax hos vältränade cyklister. Det innebär att övre gränsen av sweet spot i HR termer är ca 85% av HRmax. Lite lågt tycker jag för "tjugor" (där bör man ligga på 90% av HRmax)men helt OK upp mot 60-90-180 min.
Målet bör vara att klara 95% av HR max under minst 60 min. Detta är praktiskt möjligt men träningsmetoderna för att nå dit måste utvecklas.

Anonym sa...

Bra där Johan.

Bo, puls är inget vidare mätetal för fysiskt arbete och det är dessutom väldigt svårt att relatera väl till effektbaserade träningsupplägg.

Men om man läser lite så verkar det som vissa proffs kör en timme på laktattröskeln och då brukar det vara imponerande. Jag skulle tippa att den för de flesta ligger något under 95% av max HR.

Johan Mölleborn sa...

Bo, på mina tjugor ligger jag mellan 90-95% av HRmax. Jag ligger väldigt sällan under 90% när jag kör Monarken.

Igår låg jag mellan 89-94% av max under hela timmen. Eftersom jag kör på effekt så dröjer pulsen en stund och stiger sedan jämnt upp till 90-94% där den låg de sista 40 minuterna.

bo sa...

Anders. Puls är ett alldeles utmärkt mått på aerobt arbete (dvs % av max VO2) vid stabil kontinuerlig arbetsbelastning under VO2 max och detta oberoende av kadensen viket de flesta inte vet. Det som märks vid lite längre arbete är det Johan noterat nämligen att pulsen gradvis ökar på konstant belastning. Det brukar kallas "slow component" orsakad av minskad muskulär verkningsgrad. "Slow component" minskar vid uthållighetsträning. Hur dennna träning skall utformas för att på optimalt sätt påverka "slow component" är dock inte känt (även om det finns idéer).

Hopyard sa...

Fin ljussättning på Staron där. Själv väntar jag på strömförsörjning till min Monark, Känns som om våren hinner komma innan elen. Men det är ganska kul och köra dubbat på Vänern också, Dock lite kallt,,

Trevlig helg

Johan Mölleborn sa...

Hopyard, vad kör du lyxMonark som behöver el?

Hopyard sa...

Inge lyx här, Men jag tycker det blir mindre vidrigt om displayen lyser upp tillvaron. Men den kommer jag nog att kräkas på ändå, Så det blir väl en ställskruv i slutändan.

Vm i dålig ursäkt eller??