Mälaren runt 2011.

Nästa års plan börjar bli klar. Jag kommer inte lägga ut den nu men jag tänkte tipsa om Mälaren runt som ser ut att bli kul nästa år.

Tell Hermanson meddelade lite blygsamt att de har ändrat reglerna för Rudolph Lewis award:

Reglerna för att få medaljen Rudolph Lewis Award på Mälaren Runt har ändrats. Som tidigare gäller att man ska köra max 10h 42 min. Det nya är att man måste göra det ensam som tempoåkare eller max ha en polare med sig som partempo. Nu kan alla hjulsugare i subgrupper hit och dit glömma Rudolph-medaljen. Här finns bara plats för episka ryttare som kan ta vind på nosen.”

Jag kommer spänna vaderna och göra ett försök för att kunna titulera mig episk ryttare och få klappa Rudolph Lewis Award. After biken kommer hållas på Lilla Barkarby hur det än går./J

10 kommentarer:

Markus Lindholm sa...

kanon! Jag har redan börjat leta materialdopning, högre profiler och kanske en tempocykel.

mattel sa...

om jag fortfarande lever då kan det bli skoj att köra mälaren runt på strax under tröskeln i 34mil. :)

Fikasvettot sa...

Lycka till! Klungkörning är för latmaskar.

Johan Mölleborn sa...

Jag ska hålla mig till 60% av maxpuls så jag bränner optimalt med fett. Det har jag läst på internet.

bo sa...

max fettförbränning sker vid laktattröskeln, som för en vältränad cyklist som du ligger på högre andel av max syreupptag än 60%

Johan Mölleborn sa...

Tack bo, det var ett internt skämt.
60% är 110 slag för mig, det är nästan min vilopuls.
I mitt fall ligger fatmax på 151 slag.

bo sa...

Med lite matte kom jag fram till maxpuls 183 och tröskel på knappt 83%. Denna tröskel är å andra sidan lite i lägsta laget för en elitcyklist och visar att du har en förbättringspotential upp mot 88-90% med träning som inriktas mot syrgasextraktion snarare än syreupptag.

Johan Mölleborn sa...

Bo, min maxpuls är 185 och övre mjölksyratröskel 169.
Fatmax är väl samma som det undre tröskelvärdet.

Här är siffrorna från ett test i våras:
http://bigmollo.blogspot.com/2010/02/nytt-test-pa-aktivitus.html

På det sista testet hade jag lägre pulsnivåer och högre watt och testvärde, men jag har siffrorna hemma.
/J

bo sa...

laktattröskel låter lätt men är ej det. Utom rent teoretiskt där det är den punkt (på en lite rundad kurva) där kolhydratnedbrytning accelererar och fettnedbrytningen börjar minska. Det är ibland svårt att mäta - vanliga ergometercyklar är ofta inte tillräckligt noggranna och antalet blodprover per bestämning är ofta i lägsta laget.
I gamla tider användes 4 mmol/l som koncentrationsmått (antagligen det du menar med det högre värdet). Det "sanna" värdet ligger dock lägre hos vältränade och man har använt nivåer på 2 mmol/l eller "den konstanta nivån på låg belastning + 1mmol/l" vilket är bättre mått.
Ett tips mellan skål och vägg är att se vilket "wattvärde" tröskeln motvarar och sedan kolla att du kan hålla denna belastning i 30 min. Klarar du bestningen utan problem är din tröskel högre än valt värde och vice versa. Alltså belastningen du klarar att hålla under 30 min är ett utmärkt indirekt mått på din "sanna" lmjölksyratröskel.
Måhända blir du mer förvirrad fast på ett högre plan...

Johan Mölleborn sa...

Jag klarar 270 watt i 30 minuter. Igår körde jag 260 watt i 40 minuter utan att brinna upp. På sista Aktivitus-testet mättes min tröskelwatt till 265. Så det ligger där nånstans.

Jag går bara på effekten när jag tränar. Pulsen och känslan diffar så mycket från gång till gång så det är skönt att ha ett fast värde att hålla sig till.
/J