Rött är det nya bruna.

Jag läste nånstans att man blir snabb av att äta rödbetor. En engelsk studie hade visat att om man drack 500 ml rödbetsjuice om dan så kunde man markant öka uthålligheten. Eftersom jag inte bara är tjock utan också lite svag så blev jag genast intresserad.

Sagt och gjort. I söndags pep jag iväg till Ica och köpte en stor påse rödbetor. Sen satte jag igång och googla hur man skulle laga till dem. Råden på nätet var rätt spridda med allt från att koka till att lägga in betorna så jag tog det säkra för det osäkra och körde dem i mixern*.


För att få lite godare smak klämde jag ner apelsin och slängde ner lite morot i mixen. Sen portionspackade jag sörjan i påsar och la in i frysen.


Nu har jag ätit min rödbetsmix i två dar och har självklart inte märkt nån skillnad på uthålligheten. Däremot både pinkar och skiter jag rött. Snacka om vardags-edge! Jag återkommer om en vecka med uppdateringar. Med lite tur kanske jag kör Touren nästa sommar. Allt tack vare rödbetorna.

* Mixad mat har funkat prima tidigare. När jag höll på med kroppsbyggningen och inte orkade äta nåt av dagens 8 mål så brukade jag mixa och dricka maten istället. Ljummen torsk med ris är spännande att dricka.
/J

Kommentarer

Anonym sa…
Egentligen bygger det där på en svensk forkningsinsats. I den forskninggrupp som kom fram med de ursprungliga resultaten ingår den svenska triathleten Filip Larsen. Så här skriver han om det hele:

http://sub2.bloggagratis.se/2009/08/12/1899772-rodbetor-hojer-prestationsformagan/.

Uppenbarligen...
Den där sista meningen efter asterisken lät ju skitäcklig.
Anonym sa…
Det är väl nitraten som höjer prestationsförmågan?
Läs tex
http://www.ajc.com/health/content/shared-auto/healthnews/exer/629786.html

Men för mkt nitrat är inte nyttigt i längden, läs tidigare blogglänkar
http://sub2.bloggagratis.se/2009/08/12/1899772-rodbetor-hojer-prestationsformagan/
Tack för länkarna Uppenbarligen. Mycket intressant.

Än så länge har inget Pro-Tourlag hört av sig.
/J
Du är en sjuk man Johan...mixa torsk och ris liksom :-)
Tille sa…
Du kommer höra från mitt ombud:
http://ctillmann.blogspot.com/2009/06/jag-ser-rott.html
Bättre nu Tille?
Jag tyckte väl att det var en extra töntig rubrik.
/J
Unknown sa…
Du glömde inte att hälla en slatt vin i mixern? ;)
En jobbarkompis meddelade att mixad tonfisk och apelsinjuice inte är någon höjdare.
Nähä?!? Vem kunde anat?
Tille sa…
Så nu har jag uppdaterat mitt gamla inlägg också. Jag räknar med att ditt ombud hör av sig inom kort.
In med dem i ugnen!
Strö över lite havssalt!
Servera med chevre yougurt (mixa chevre yogurt god honung, god balsamvinäger + ev timjan om man har den böjelsen)+ en blodig biff (bör ha varit i pannan) och haricotes vertes. Intages lämpligas med lite antioxidanter (lite nyttig måste man vara)som tex Bourgogne hautes cotes de nuits.

VH Henrik och Åsa
Vic sa…
Bra idé, skall prova rödbetsjuice i camelbaken.
Nypan sa…
Kör på Åsa och Henriks förslag istället, och fyll det där glaste med en Westmalle dubbel till det. Du blir inte snabbare och uthålligare, men får lite roligare.
/N
Henrik och Åsas förslag låter prima. Det får nog bli den menyn på fredag. Undrar hur det smakar efter man har mixat det?
/J
Anonym sa…
Annars kanske du kan öka uthålligheten genom att träna! Eller är jag ute och cyklar nu?

/Ari
Tille sa…
+1, din latmask!
Jag är med mollo, det måste gå att dricka sig snabb! Fast jag håller inte med om innehållet i Westmalle-glaset...
Jag är mer inne på Åsa och Henriks linje. Chevre och rödbetor är mumma. Jag brukar mixa osten med turkiskyougurt.
Anonym sa…
Har prövat rödbetor själv, tyvärr tröttnade jag på smaken av färsk rödbeta innan jag märkte något resultat förutom den magiska fekaliefärgen :-) T
Fikasvettot sa…
Jag fick just en helt crazy idé. Man skulle ju kunna äta rödbetorna! Kokta, med lite smör på.

Eller göra en rödbetskaka...
Unknown sa…
Recepttips till hela familjen :)

Rödbetor, lite färskost, rostade pinjenötter, sallad och ringla lite hallon vinegrette över allt.


Funkade perfekt igår kväll..
Magnus
Den absolut godaste efterrätt jag någonsin ätit var getostkräm med rödbetssorbet. Det är något speciellt med getost och rödbetor, ungefär som cykling och öl.
Jag gillar Marängsviss. Blir man snabb av det?