Bikefit, snart är jag expert!

Det börjar lösa sig, som gubben sa när han bajsade i badkaret. Det senaste påhittet med min bikefit är att jag har bytt vevpartiet till ett med kortare vevarmar. Från 170 mm till 160 mm. Jag testade det ordentligt igår med en 20-milare i skapligt tempo. Inget på kroppen gick sönder så det verkar som att det fungerade.


Jag tror fan att jag är nåt på spåren här! Det kändes riktigt bra. När man tänker efter så är det ganska självklart. Det är ju heltokigt att jag som knappt är 170 cm lång med ganska korta ben ska ha samma vevarmslängd som en 185 centimeters långbening. Det är ju klart att mitt pedalvarv blir större i relation till benen. Med de nya kortare vevarmarna så känns det helt rätt. Som grädde på moset fick cykeln en ny kedja också. Den förra hade gått över 1500 mil så den kändes lite väl sladdrig på slutet. 

Utan att sväva ut i ett fullständigt ordbajseri så ska jag försöka förklara hur det känns nu, och hur det kändes förut. Kort recap, jag har suttit ganska långt fram på sadeln och möjligtvis lite för långt upp. Det har funkat helt ok men nu vill jag göra slag i saken och göra det optimalt. Jag har tidigare försökt att sänka sadeln och skjuta den lite bakåt för att få till ett bättre rundtramp men det har bara känts som att jag sitter längst ner i en knäböj och avslutar trampet halvvägs. Jag antar att det är för att pedalvarvet är så stort så det inte blir en naturlig rörselse för mina korta ben. Det har alltid slutat med att jag skjuter fram sadeln och höjer sadeln tills benet nästan är rakt. Typ så som triathleter sitter. 

Med det nya vevpartiet så kan jag sitta lite längre bak utan att det känns som att jag sitter på toaletten. Det gjorde att jag hittade rundtrampet direkt. Det känns som att jag sitter högre upp eftersom vevarmen är kortare och knäna inte kommer lika långt upp i översta läget. Benen är lätt böjda längst ner i trampet utan att det känns att de är för böjda. Det blir en naturlig övergång till rundtramp längst ner utan att jag behöver tänka på det. Låter det inte helt amazing?

En annan sak som är amazing är att jag och mina korta vevarmar åker till Mallorca imorgon. Det kan komma lite filmer och bilder därifrån så om ni inte vill se sånt så får ni blocka mig några veckor framöver.  

Det här med korta vevarmar kommer bli nästa heta grej efter keramiska lager och jättestora växeltrissor. Kom ihåg var ni läste det först. 

2 kommentarer:

Jesper sa...

Hej där!
Jag är en "korting" också, vad har du för beninnerlängd? Kanske värt att prova din teori då jag upplever att höften blir för ihop-pressad i "klockan 12-läge" i pedalvarvet.
// J

Johan Mölleborn sa...

Det var precis den känslan jag hade. Lårbenet kommer i en helt annan vinkel nu. Helt klart värt att testa. Jag har 79 cm benlängd.
/Johan