Bikefit and the whole shabang.

Jaha nu är vintern snart här igen. Vad ska man göra då förutom att drömma om nästa års äventyr och försöka hitta någon bra plan för att hålla sig sysselsatt under vintern? Jo man kan börja stöka med sittställningen på cykeln. Och det är precis vad jag har gjort. Det började med en tråd på Happy som från början handlade om långcykling men som på slutet utvecklades till skavsår och sittställning. Efter ett tag var det full blown bikefitting i hela tråden. Jag råkade klicka på en youtubefilm och sen var det kört. Jag var som en sökande människa som bara väntade på att Jehovas skulle plinga på dörren, för att sedan gå helt bananas i sin nya tro. Där är jag nu. Jag ifrågasätter allt. Bränn allt gammalt och bygg nytt från grunden. 

Jag började med sadelhöjden. Jag har egentligen suttit ganska bra, jag har ju inte haft några större problem på mina långrundor men det går alltid att göra det lite bättre. Tex mina hälsenor som krånglar varje år så fort jag börjar öka distanserna. Killen på Youtube övertygade mig att jag antagligen sitter för högt och lite väl långt fram.

Nu har jag sänkt sadeln 10-15 mm, vilket är ganska mycket, och samtidigt skjutit bak den 5-10 mm. Jag får ha det som utgångspunkt och jobba därifrån. Jag körde första ordentliga passet idag och det kändes bra men lite ovant. Det belastar andra muskler än tidigare. Nu känns det som att jag kopplar in gluteus och hamstrings mer än tidigare.

En annan grej som jag också började klura på är vevarmslängden. Jag har kört på 170 mm de senaste 15 åren och har väl inte klurat så mycket mer på det. Nu verkar trenden gå mot att köra med kortare vevar än tidigare. Än en gång sökte jag svaren på Youtube. Kortare vevar har en hel del fördelar. Tex blir rörelsen i höften mindre vilket borde vara bra för en stel gammal gubbe som mig. En annan fördel är att knät kommer lägre i det högsta läget. Det borde vara en fördel när man ligger i tempobågen. 

Hur som helst. Nu är ett nytt vevparti på väg hem. Det blev ett 160 mm. Det kanske är i mesta laget att sänka med 10 mm på en gång men jag hade inte tålamod att först testa 165 mm. Då är det lika bra att smälla på direkt. Vevpartiet borde dimpa ner under veckan. Det ska bli jäkligt spännande att se vad det kan göra. 

Det här är bara början. Jag känner att det här kommer bli en följetång under vintern men förhoppningsvis kommer det fram något bra ur det. 

/Johan

Inga kommentarer: