Tankar och funderingar om sovutrustning

Nu är ju inte jag någon expert på bikepacking direkt men jag har testat några olika uppsättningar med sovprylar det senaste året inför Sverigetempot. Det har varit allt från tält med sovsäck och liggunderlag till nöd-bivy i folie direkt på asfalten. Den senaste använde jag på Sverigetempot. Nu klurar jag på hur jag ska tänka inför liknande lopp. Man vill ju alltid vrida och vända på saker så man hittar den bästa lösningen. Utrustningen beror såklart på vad man har tänkt göra. Men rent generellt ska det vara så lätt som möjligt och ge så bra sömn som möjligt. Man har ju såklart olika krav beroende på om man ska cykla ett långlopp så fort som möjligt eller om man ska ut på en lite lugnare, eller längre, bikepacking-tripp. Eller om man vill ha så mycket komfort som möjligt på det långa randoloppet.

De tre olika alternativen jag har kikat på är tält med liggunderlag och sovsäck (lyx-alternativet), sovsäck på liggunderlag eller nödbivy. Tältet är såklart bekvämast men det tar mycket plats och tar ganska lång tid att slå upp och ta ner. Det passar bäst för bikepacking eller där komfort är hög prio. Absolut inte på ett lopp där man ska vara så effektiv som möjligt. 

Tält, liggunderlag och sovsäck


Det måste ju såklart vara smidigt på cykeln också. Här är några exempel på hur det blir när man packar det på cykeln. Med rätt grejer så går det att packa det riktigt bra på cykeln. 

Liggunderlag, tält och sovsäck

Liggunderlag, tält och sovsäck i styrväskanNackdelen med det är att det blir ganska klumpigt vid styret. Om man inte vill ha så stor styrväska kan man packa sovsäcken i sadelväskan och klara sig med en mindre styrväska. Nackdelen är förstås att det tar plats från den andra packningen sadelväskan, tex förstärkningskläder eller om man vill ha kök med sig.Tält och liggunderlag i styrväskan


En nöd-bivy väger knappt någonting och tar väldigt lite plats. Det funkar om man bara har tänkt att krascha någon timme per natt. Det funkar några dagar men blir lite väl spartanskt i det långa loppet. Säcken blir väldigt fuktig och det saknas myggnät och möjlighet att dra ihop den vid huvudet. Det finns flera olika modeller att välja mellan. Den jag har testat var en lite bredare variant. Jag är rätt liten så kunde ha tagit den minsta och lättaste.

Min väger 150 gram. Den smalare väger endast 100 gram.


I veckan fick jag tips om ett riktigt rando-life-hack. Man klipper ut lämplig storlek bubbelplast och har det som en luffarvariant av liggunderlag. Det var precis den lilla bekvämligheten jag hade tänkt mig. Jag kan verkligen se det framför mig att ligga i en sopsäck med bubbelplast som madrass. 

Det finns många olika varianter av bubbelplast att välja mellan. Här gäller det bara att testa sig fram och hitta sin favorit. Min favorit är den med små bubblor. Främst för att den är mest lik Champagne som bonus blir den minst när man viker ihop den också. Den tunna täta plasten tog mest plats. Ingen av dom väger mer än vad man kan räkna på tre fingrar.Hitta din favorit-bubbelplast


Nödbivy och bubbelplast

Både sopsäck och bubbelplast får plats i burriton.Någonstans mittemellan kanske kan vara lösningen. En lätt bivy som andas, en som är vattentät men samtidigt släpper ut fukt, tillsammans med ett liggunderlag. Jag tror det skulle räcka med ett sånt där halvt liggunderlag. Eller så sparar man en slant på liggunderlaget och kör på luffar-varianten med bubbelplast. 

Sen är det många som förespråkar hängmatta och tarp eller att bara köra sovsäck och liggunderlag för att slippa böka med tältet. Det måste såklart testas innan jag kan yttra mig. Jösses vad jag längtar redan till nästa långcykling. Fram med sopsäcken, här ska det sovas!

Inga kommentarer: