Gran Canarias.

I slutet av januari åkte jag och familjen till Gran Canarias för en veckas sol och bad. Vi hade bokat in oss på ett stort hotellkomplex med all inclusive i Maspalomas. Eftersom jag inte fixar att sitta vid poolen kände jag mig tvungen att ta med hojen. Skulle få en rejäl abstinens utan…

Temperaturen låg mellan 20 och 25 grader varje dag. Grumt med andra ord. Det var en tokigt härlig känsla att rulla ut i kortbyxor och korttröja. Behövde inte ens ta med västen eller armvärmarna. Första dan gled jag fram på hojen och skrattade hysteriskt inombords. Värmen och känslan att slippa pissregnet i Sverige var fantastisk. Det blev inte sämre när man såg alla lycraspejsade cyklister som satte fart mot bergen.


Eftersom jag cyklade ensam, och hade lite tight med tid så blev inte rundorna så långa och äventyrliga som jag hade velat. Men landskapet gör det möjligt för riktigt bra rundor även om man bara har nån timme på sig. Jag stack oftast ut efter frukost och kom tillbaka till lunch. Det var alldeles lagom för att bli riktigt ölsugen till lunchbuffén.

Hela ön är fullproppad med berg och mulliga vägar så man kan egentligen bo var som helst. Vägarna slingrar sig över hela ön så det är lätt att få till varierande rundor. Både långa och korta. Det finns som vanligt tyska cykelkartor med staplar och grafer snittlutningar och fan och hans moster. Den kartan jag hade räckte bra. Det var en helt vanlig turistkarta.

Några kilometer från hotellet hittade jag en liten slinga utan biltrafrafik. Rundan var 20-30 km lång och innehöll bland annat en härlig stigning på 3,7 kilometer med en maxlutning på 12%. Den rundan tog ungefär 1 timme. För att göra det enkelt så körde jag samma runda 2-3 varv per dag. Ibland vände jag på högsta toppen och körde om backen några gånger. Härligt sa benen.


Efter cyklingen mötte jag upp familjen vid poolbaren. Bartendern kollade på min snygga cykelbränna på armarna och kallade mig Miguel Indurain. Sen gjorde jag mitt bästa för att tömma hans sangrialager och hålla koll på Viktor som sprang omkring vid poolen.

Det finns inte så mycket annat att göra i Maspalomas förutom att dricka öl, sola och spela golf. Nattlivet är normalt sunkturistigt och maten halvdan.

I Maspalomas/Playa de Ingles hittade jag 3 ställen att hyra cyklar på.

Free Motion. http://www.free-motion.net/ verkade riktigt seriösa. Jag träffade en av guiderna upp på ett berg så vi surrade lite. De anordnar cykelturer av olika slag, både landsväg och mtb. Bland annat en Extreme ride som är 20 mil lång och 4000 höjdmeter. Tyvärr hann jag aldrig hänga med dem ut.

Linos Bikes i Maspalomas. http://www.linosbike.com/ De hyr ut flera olika sorters cyklar. Hojarna var av snikmodell men skulle funka för en dag eller två.

Happy biking i Playa de Ingles. http://www.happy-biking.com/ Jag var aldrig där och tittade men enligt reklambladet så hade de en stor butik och en stor uthyrning.

Om man ska åka till Gran Canaria för att cykla så passar nog den norra delen bättre. En snabb koll på kartan så ser man att den är full med fina cykelvägar och serpentiner. Nästa år kanske vi åker dit och hojar istället. Om man åker i februari så har man möjlighet att åka ner till Belgien för att köra och kolla på några vårklassiker också.

/Johan

10 kommentarer:

x sa...

Ahhh låter najs!

Undras om jag ska försöka hyra en MTB om på Borneo o ta med mig storgrabben ut i skogen ;)

Johan Mölleborn sa...

Jag såg några som hojade mtb i Borneo. Deras grusvägar ser nästan värre ut än Hellas så det kan nog bli kul. :)
/J

Jonas sa...

You swedish leet cyclist!

Toknajs, såg du några justa mtb-trails?

Johan Mölleborn sa...

Det såg ut att finnas en hel del mtb-slingor. Enklast är nog att hänga med på nån guidad tur första dan så man vet vart man kan hoja.
/J

Tobbe Arnesson sa...

Helmulligt!

Patrik Skolling Möller sa...

Det verkade funka fint där nere. Har du en sån där rejser med bockstyre i plastic-Padding ?

Jag känner en snubbe som har köpt en cykel för, ja håll i dig nu: 12.000! Den väger bara 12 kg. Den har bockstyre och 50 växlar.

//Skogling

Patrik Skolling Möller sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vito sa...

Sweet!
Var det trångt på vägarna och hur verkar bilisterna?,en stor andel bilister är väl just turister,höga på ecxtasy och lava svampar o skit.. :)

Johan Mölleborn sa...

På de småvägarna som jag körde var det ganska lugn trafik. Men som vanligt så finns de folk som tycker att det är fräckt att bränna förbi i 100 blås 10 cm från styret. På det sättet känns Mallorca lite lugnare.
Vem är inte hög på extasy och svampar? :)
/J

Anonym sa...

jag blev rätt så upphetsad av att se dig i kortbrallor och kortärmat!
mest kanske för att jag sitter på jobbet och fryser trots att jag har ulltröja på mig och dricker te...
kul att trainertramset ger resultat!
ska nog hämta fleecetröjan nu...

/justus