Träning träning träning.

För några månader sen gick jag ifrån min filosofi "jag tränar inte, jag cyklar". Tidigare har jag bara cyklat för att det är kul. Jag hade väl en plan med cyklingen men det var inte uttalade träningspass.

Förra året ville jag cykla så mycket som möjligt. Helst i pissregn eller minusgrader. Allt för att bygga pannben och testa mina gränser inför PBP. Det var nog väldigt bra just då. Jag blev starkare och uthålligare.

Tidigare har jag cykelpendlat till jobbet och kört långrundor på helgerna. Sen jag bytte jobb i oktober så fick jag 7 mil pendling om dan. Det funkade hyffsat när det var torrt och varmt. Men när höstregnet och slasken kom så fick jag nog. Det bev också väldigt trixigt de dagar jag skulle hämta lillkillen på dagis. Det blev väldigt svårt att få tiden att räcka till.

Så nu har jag alltså börjat träna. Med Aktivitus hjälp har jag fått ett program som jag ska följa under vintern. Målet är att höja min Vo2-max och på så sätt kunna cykla snabbare och längre. Programmet ändras vecka för vecka. Men i stort är det 5 cykelpass per vecka. 4 intervallpass och ett långpass. Just nu har jag 3 olika intervallpass. En vecka ser ungefär ut så här:

Mån: 1 timme trainer. 4 minuter på 95%, 3 minuter lugnt. Upprepa 4 gånger.

Tis: 1,5 timme trainer. Mjölksyratröskel i 15 minuter, lugnt 10. Upprepa 3 gånger.

Ons: 1,5 timme trainer. Hög och låg kadens blandat under 1,5 timme.

Tor: Vila.

Fre: 1 timme trainer. 4 minuter på 95%, 3 minuter lugnt. Upprepa 4 gånger.

Lör: 3 timmar trainer eller 4 timmar utomhus. Lugnt tempo ca 70%.

Sön: Vila.

Jag har valt att köra alla passen på trainer för att kunna koncentrera mig på att hålla rätt puls. Det skulle bli alldeles för struligt att försöka följa det här programmet i trafiken. Det är också väldigt tidseffektivt att köra trainer.

I mars har jag tänkt åka tillbaka till Aktivitus för att göra ett nytt test. Ska bli kul att se om det har gett nåt resultat. Just nu känns det som att jag blivit lite bättre. Framförallt har jag fått bättre koll på min kropp.

Så, det här var nog den tråkigaste postningen i min bloghistoria.
/J

8 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Låter ju effektivt men ack så trist med trainer. Jag beundrar dig för att du har disciplinen att nöta inne utan att komma någon vart.

Själv var jag ute i Hellassolen i 3½ timma idag och lapade sol och stigar. Fast så effektivt var det nog inte :oD

Haningerox sa...

Imponerande om man klarar 3 h på trainer utan att dö av tristess.Jag håller på att ruttna när jag värmer upp innan nivåpassen.Ska köra 45 min men kör max 30 min uppvärmning

Anonym sa...

95%... är det av maxpuls eller av VO2max-pulsen (=mjölksyratröskeln)?

Om det är 95% av max så är jag synnerligen imponerad. Annars också förstås.

/castrello/mattias

Johan Mölleborn sa...

Det är 95% av max. Det känns som att det börjar ge effekt nu. De passen måste man vara laddad för.
Trainer är roligt om man har en plan med det. Det är också ett ypperligt tillfälle att drömma sig bort till medelhavsöar.
/J

Anonym sa...

jag kör på enTacx Fortius kopplad till datorn. en timme i Pyrenéerna när jag vill! Men jag blir oerhört stum i baken. Man varierar inte sittställningen någonting när man sitter på trainer. Hur gör ni? Man vill ju inte stå upp och spurta sönder ramen.

/Jerka

Tobbe Arnesson sa...

Djävla svetto!

Jörgen sa...

Imponerande..
Du kommer vara grymt vass till våren. Du ska inte ha en tempohoj ändå? ;)
/Jörgen

Anonym sa...

Jag cyklade en timma på en motionscykel i början på januari. Det var fan det överlägset tråkigaste jag gjort i ett par minimala speedos. När jag första gången tittade på klockan för att se hur lång tid det gått hade det gått tre minuter men min hjärna trodde att det hade gott minst tjugo.... Jag är klart impad att du har tålamod att sitta på trainern så mycket!