Brinn tjockis brinn.

Efter två halvslaka cykelveckor så finns det inte så mycket att skriva om. Men för att inte ni ska tro att jag dött eller lagt av så tänkte jag skriva lite om min feta kropp.

När jag vaknade på nyårsdagen vägde jag hisnande 73,5 kilo. Julmat, julöl, julvin, glögg och pepparkakor hade fått min fettreserver att skena. Min vanliga matchvikt ligger på 67 kilo. Nån måste göra nåt! Det måste vara samhällets fel. Eller inte.

Steg 1 var ganska enkel. Jag bestämde mig för att cykla till jobbet varje dag, förutom då jag jobbar hemifrån eller är nere i Alingsås. Det har jag gjort sen vi flyttade kontoret i Oktober.

Steg 2 var också ganska enkel. Ingen frukost innan cyklingen. Det äter jag i omklädningsrummet. Det funkar riktigt bra och jag tycker jag får bättre koll på kroppens signaler.

Steg 3 är både bra för ekonomin och kroppen. Matlåda till jobbet. Istället för att äta mig proppmätt på buffé varje dag tar jag med en låda med vanlig mat. En lagom portion.

Steg 4 var lite tristare. Inget godis eller glass på vardagskvällarna. Det funkar hyffsat med frukt istället.

Steg 5 var trist men nödvändig. Inget vin eller öl på vardagar. Det har funkat bra hela den här veckan. Det ska ju inte vara så svårt egentligen, men det är ju så gott med vin en mörk vinterkväll.

Hur har det gått då? Jo nu efter en månad så har jag droppat till 67 kilo. Jag har fortfarande bra tryck kvar i benen och jag har inte pinat mig nåt. Det är ju ändå ingen body-building deff det handlar om. Några små ändringar bara. Målet är 65 kilo till våren. Då jävlar ska jag se ut som en senig randonneur.
/Johan

19 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Steg 1, 3 & 5 har även jag lyckats med. 2 & 4 har jag inte lyckats lika bra med men det blir bättre.
Har gått ner från 94kg till 92kg och målet är 57kg till våren, borde kunna funka ;o)
87kg ska det vara, vilket är min normalvikt.

Johan Mölleborn sa...

Du skulle se läcker ut på 57 kilo Johan. :)
Bra jobbat annars.
/J

Nypan sa...

Kul att du tog med en bild på mig :-)
Fördelen med alla dom stegen, är att dom är ganska lätta att följa. Möjligtvis att det kan vara svårt att inte äta frukost med familjen, men jag brukar ta en slät kopp kaffe hemma och resten av frukosten på jobbet. Ska själv väga mig om en månad. Har nog tappet lite ialla fall, tack vare en vit månad.
/N

Anonym sa...

Jag borde verkligen späka mig. Tack för peppningen!

Steg 1: funkar inte med 8 mil till jobbet!

Steg 2: Jag käkar fil och müsli till frukost nu istället för vitt bröd med smör och annat jox på.

Steg 3: Jag borde göra det, men fixar inte att sitta kvar på jobbet en hel dag. Jag måste ut en stund!

Steg 4: Inga problem. Käkar ytterst lite godis och sötsaker ö.h.t.

Steg 5: Jag kör lättöl i veckorna. Det funkar förvånandsvärt bra...... Eller, nja, det vore ju bättre med en sval Belgare.

Det har givit ett par kilo bort den senaste månaden, utan träning.

Men Johan, när fan fotade Du mig?

Johan Mölleborn sa...

Toppen Jocke. Testa att ta med låda och gå en sväng efteråt.

På fredagar är det nerräkning tills jag kommer hem från jobbet. Sen startas helgen med en belgare.
/J

Anonym sa...

Hehe, även jag har gått upp ordentligt sedan jag lade singellivet (med cykling och cykling och cykling...) på hyllan. Har gått upp fyra och ett halvt kilo sedan i somras då jag vägde 83,5. Nu cyklar jag enbart till jbobbet, tränar inget annat och äter fet mat och godis och dricker även vin på vardagkvällar. Livet är gott:-)

Johan S

Tobbe Arnesson sa...

Jag är nog snart över 100 kg, om jag inte redan passerat...

Jörgen sa...

jag har liknande upplägg. Kör dina steg 3-5 samt att jag rent generellt äter någor mindre och att jag just nu tränar mycket mängd. Har väl gått ner 3-4 kg och börjar närma mig ett anständigt utseende på en cykelkropp. ;o)

Anonym sa...

Jag har nog 3-4 kg ballast. Förra våren dumpade jag drygt 1kg i veckan under 18 veckor, samtidigt som jag byggde benmuskler. GI (långsamma kolhydrater) inget godis, vit månad (levern kan bara bränna fett när den inte bränner alkohol), 1 kg frukt/grönsaker per dag och naturligtvis 300 mil cykel under perioden. Det går fort att gå ner bara man bestämmer sig och tvingar kroppen att bränna fett genom att träna rätt.

Anonym sa...

Skulle aldrig klara att köra mina 25 kilometer till jobbet utan frukost! Förmodligen ligger det mest på det psykologiska planet, för det är tveksamt om kroppen verkligen hinner tillgodogöra sig det jag stoppar i mig en kvart innan jag startar. Kör sträckan Kista - Nacka Strand 4 dar i veckan.

Ser förresten fram emot nästa Oetzi Tour och tackar för den senaste!

Johan Mölleborn sa...

Jag tyckte det var svinjobbigt i början. Men nu har jag gjort det i några år.
Tidigare när jag höll på med body building så åt jag varannan var tredje timme. Alltså 8-9 gånger om dan. Det knasade till mina matvanor och blodsocker en del. :)Inför PBP var jag tvungen att hitta på nåt. Nu funkar det kalas.

Det verkar som att det är mycket fett som ska brännas i vår.
/J

Tobbe Arnesson sa...

Jag tar en proteinshake innan jag cyklar mina 24 km till jobbet, en till när jag kommer fram men med dextropur. Sen dröjer det en timme eller två tills jag äter smörgås 09.

Funkar fint för mig, kan ändå inte äta en frukost och sen motionera.

Men jag äter normalt en stadig frukost så det har inget med tidigt att göra.

Anonym sa...

Har lyckats rätt br sen starten i början av december, eftersom cykelsäsongen dog med väntande barn och tröstätande pappa vägde jag in på 81,9kg 5 december -sen dess har kilona rasat via träning och diciplin och i morsen stannade vågen på 76,9kg. Jag räknar kallt med att nå 72 innan säsongstarten i april tack vare koncentration av onyttigheter till lördagar, ingen frukost och utbyte av ett lagat mål mat till Prolite (dalblads). Lycka till med vikttrimningen och träning inför sommarens stora lopp :-) Thomas aka Little Stereo

Ankan sa...

67 panner!! Så lite vägde jag inte ens när jag föddes.

;D

Gunnar Ohlanders sa...

Ja det är svårt att hålla cykelvikt i december.
Gick också upp ca. 3 kg.
Men är nu nere på normalvikt igen efter att ha levt efter steg 1 till 4 och dessutom en hel del långturer.
Eftersom rött vin varje dag är så hälsosamt för mig (man i övre medelåldern) är inte steg 5 aktuellt ;-)

Anonym sa...

Fråga om steg 2, hur långt/länge och hårt kan man cykla utan att ätit frukost före. Utan att kroppen bryts ner menar jag.

Johan Mölleborn sa...

Jag vet inte. Om du vill minska muskelnedbrytningen kan du äta lite protein innan du sticker ut.
1 timme är ganska lagom, jag har testat 3 timmar men då mådde jag lite knepigt på jobbet sen. :)
/J

Anonym sa...

Har förr kört med en liten latte, en dubbel espresso med lika mycket mjölk. Jag har ju bara 8 km/22 minuter och äter sen gröt på jobbet.

Johan Mölleborn sa...

För 8 km räcker det bra med en kaffe innan.
/J