Kampen mot fetman. Del 2.

Nu har jag kört efter Aktivitus program i tre veckor. Det är första gången som jag testat pulsbaserad träning på riktigt. Tidigare har jag kört på känslan och mina egna idéer. Det har ju funkat bra så länge. Men jag har ju ingen tidigare erfarenhet av konditions eller uthållighetsträning. Så helt optimalt har det inte varit. Tidigare satsade jag mest på att cykla mycket, långt och snabbt. Nu är det mer inriktat på effektiva pass och bra återhämtning. Förhoppningsvis får jag mer tid till familjen nu samtidigt som jag blir snabbare.

Jag har nästan helt lagt ner cykelpendlingen till jobbet nu. Jag blev alldeles för sliten av den. Och det blev inte lättare när kylan, regnet och mörkret kom. Så de sista tre veckorna har jag mest cyklat inomhus på min trainer. På vardagarna har det varit olika högintensiva pass och på helgerna har jag kört lugna rundor, både inomhus och utomhus.

Jag har riggat upp min gamla Trek på trainern med pulsklocka, kadens och hastighetsmätare. Hastighetssensorn har jag kopplat till bakhjulet så jag kan hålla koll på effekten. Det funkar riktigt bra. Med min nyköpta kunskap om pulszoner så blir pulsbaserad träning riktigt kul. I alla fall på vintern.

På datorn framför mig kör jag cykelfilmer eller musik. Den sista tiden har jag surfat runt på Youtube efter amatörfilmer från Mallis och liknande. Amatör-cykelfilmer alltså, inte voyeur-filmer. Har hittat några sköna klipp från Teneriffa och Canarias. Sicken osis att jag ska till just Canarias i januari, och Mallis i april.

Igår kollade jag på gamla klipp med Pantani samtidigt som jag kämpade mig igenom ett intervallpass. Vilket jävla klipp han har i pedalerna. Det är helt underbart att se honom sprinta ifrån Ullrich och kompani. Det märks att han är älskad i Italien. Det finns hur många minnesfilmer som helst om honom. Alla de största ögonblicken ihopklippta och ackompanjerade av en hes italiensk ballad.

Hur som helst. Nu ligger vikten runt 67-68 kilo och benstyrkan börjar komma tillbaka. Det känns som att latmasken är på väg bort och fetman är under kontroll. Jag ska försöka gå ner 0,5 kilo per vecka tills jag är nere på målet, sub 65 kilo. Det är nog lagom tempo på viktsänkningen så jag kan fortsätta att cykla hårt och bygga upp styrkan i kroppen.

Ikväll ska jag testa julöl.
/Johan

17 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Grumt...
Själv åt jag en lussekatt i morse. Fast pendlingen håller jag fast vid, och två MTB-turer per vecka.

Blir perfekt med de nya aerohjulen nu när du har insett att Ksyrium ES inte var areo nog för dig. Och inte styva nog heller.

Patrik Skolling Möller sa...

För att vara pygmé så ät 67 kilopascal ganska mycket. :)

Jag skall till GBG i januari och då tänkte jag besöka Mattias. Men säg inget till någon.

För övrigt så kör jag bara 10 km om dagen i cykelpendling och det är betydligt bättre än 30 km. Kännner att jag bättre av att varva korta intensiva pass med lite längre ett par ggr/vecka.

Lördagar och onsdagar är det extra cykling. Trainern samlar damm tills det blir is på gatorna. Mina 48:or gillar ej -5.

Nu skall jag forstätta dricka vin.

Fö. skulle jag kunna skriva jätte mycket just nu men jag orkar inte.

Fan vad du är ful Johan. Har någon sagt det tidigare ? Fast jag gillar dig ändå men det beror väl på att du läspar och är lite småtjock. ;p

//Skogling 183cm/73kg

Anonym sa...

Sub 65!
En annan ligger på 83 och då finns det inte mycket att ta av. Skulle snarare behöva lägga på lite muskler.
Bara att inse, man kommer att bli avhängd i uppförsbackarna.

Tobbe Arnesson sa...

Svetto!

182 - 90 kg

Anonym sa...

Vi väger samma lika du coh jag. men jag vill gå upp och du vill gå ner..skall vi göra en deal?

Fast jag är ju tjockare än dig på höjden...tror du får dricka många hjulölisar för att komma ikapp där!

Johan Mölleborn sa...

Jag kommer förbi med mitt överflödiga fett Ville. Hur många kilo vill du ha? Du får skynda dig för det går åt snabbt här i Hässelby.
/J

Anonym sa...

"Amatör-cykelfilmer alltså, inte voyeur-filmer"....ha, ha, ha och det vill du att vi ska tro på :)

Minns att du har sagt att du inte tränar cykel, du cyklar. Gillade din inställning men nu verkar du bytt sida då eller?

Nå, stå på!

Johan Mölleborn sa...

Jag tänkte "träna" seriöst under vintern och se vad det ger till nästa år. Visst är det lite trist att överge sin grundinställning. Men jag har väldigt svårt att göra saker på ett sansat sätt. Förr eller senare skenar jag iväg, det är tydligen dags för det nu. :)
/J

Anonym sa...

Det där med sansat känner jag igen, välkommen i klubben för oss utan karaktär.....

//ManÄrSigSjälvNärmast

Anonym sa...

Du kommer bli sjuk....förkyld och rädd för dåligt väder.

Men lycka till..;)

Nääää, jag skall inte vara sån. jag hoppas du blir KUNG!

Vito sa...

Jag ska klämma molleponken på röven vid VSM nästa år..Kör hårt Johan !

Anonym sa...

Skönt Mölle!
Visste att du skulle trilla dit, effektiv träning is da shit och du har ju funtat på Aktivitus ett tag! Det kommer att bli fett roligt till sommaren! =D
Blir det några långlopp nästa år?

Tomas sa...

Jag ær så imponerad øver hur måålmedveten du ær! Grymt inspirerande!

Jag har længe funderat på att gå upp lite i vikt bara før att se hur det ær att banta..

Patrik Skolling Möller sa...

Jag är grymt impad av din hosta. Keep up the good work homo ! =D

Johan Mölleborn sa...

Ja hostan är verkligen kalas. Har hostat lungorna ur mig i 3 veckor nu. Det känns så fint när man känner hur benen förtvinar. Blä.
/J

Haningerox sa...

Nu får du för fan uppdatera

Tobbe Arnesson sa...

God Jul!