Aerohjul, Skit eller pannkaka?

Efter en vild diskussion på Happymtb om aerohjulens vara eller icke vara för en allroundcyklande motionär, så fick jag äntligen tillfälle att testa ett par.

Dane Thomas, North American Flyers, kom förbi med sina Hed Jet 60/90. 60 mm fälg fram och 90 mm fälg bak, kanttråd på båda. Riktigt snygga kolfiberbakelser.

Innan jag monterade dem på min hoj så vägde jag dem, med däck och snabblås men utan kassett. 1523 gram bak och 1170 gram fram, tubvarianten väger 100-150 gram mindre. Det kan jämföras med mina Ksyrium ES som väger 1013 gram fram och 1210 gram bak. En viktskillnad på 470 gram.

Jag och Nypan hade planerat en runda till Bro och tillbaka. Det är 6 mil, mest platt men med några backar. Jag fick en bild i huvet att Nypan skulle be om nåd efter nån mil. Mina hjul skulle helt enkelt knäcka honom. Men icke. Det blev nästan tvärtom. Jag hade i och för sig varit på Ikea innan. Det knäcker även den tuffaste.

Den första känslan jag får är att hjulen känns tunga och trög-axade jämfört med mina ES som sprintar och sprätter iväg när jag trycker till lite. När jag väl fått upp farten så känns de väldigt bekväma och stadiga. De tar upp vibrationer och stötar väldigt fint. Jag trodde att det skulle vara tvärtom, att de skulle vara stötiga och hårda.

När man väl har farten uppe så rullar de fint. Ju snabbare man åker desto stadigare känns de. Men är de snabbare än vanliga hjul? Jag märkte ingen större skillnad faktiskt. Faktum är att Nypan hängde med väldigt bra med sina Ksyrium Elite. Jag försökte höja farten på rakorna och på så sätt utnyttja aerofördelarna, men han hängde på. Inte på rullen, utan brevid mig, eller snett bakom. Mycket möjligt att ett elitsvetto skulle känna skillnad, men jag är inget sånt. I vindtunneltester är de överlägsna vanliga hjul, men jag cyklar väldigt sällan i vindtunnlar.

Så fort man kommer till en backe så påminns man av vikten igen. Jämfört med mina ES känns de här väldigt tunga. Jag gillar att sprinta och attackera i backar. Med de här hjulen kan man glömma det. Återigen så jämförde jag mot Nypan och hans Ksyrium Elite. Han drog ifrån mig i varje backe, förutom en där jag tog i tills jag fick blodsmak i munnen.

Om man är ett elitsvetto med tempoambitioner eller om man kör triathlon eller liknande kan såna här hjul vara till nytta. Men till en vanlig motionär som står och väljer mellan dessa och Ksyrium så skulle jag helt klart rekommendera Ksyrium eller nåt liknande. Eller ett par lätta aerohjul för tub, typ Zipp 404. Då får man fördelen med aero-egenskaperna samtidigt som de är lätta och kvicka.

Tack för lånet Dane!

/Johan21 kommentarer:

Nypan sa...

Ja det var väl en jävla förmån att kunna prova ett par så pass fina hjul ändå. Och dom passar nog bra till långa turer där man skal leka lokomotiv, men där har ju faktiskt Ksysrium och Fulcrum mfl också funkat riktigt bra. Så jag har nog själv svårt att se varför man behöver en uppsättning aerohjul, om man helt enklet inte bara vill köpa nåt dyrt till sin cykel.
Ska man ha ett par hjul endast, så går nog Aerohjul bort för dom flesta motionärer känns det som.
Men snygga var dom.

/Nypan

Rikard sa...

Men de skulle sitta som en smäck på en fet TT-tandem.

Patrik Skolling Möller sa...

Din otacksamma jävel !

Skämt å sido. Kul att du fick chansen och testa. Nu undrar jag bara vad HåkanC skall säga. :o

Själv köper jag ett par röda Rcing 0. Så är det bara.

//Skogling

Johan Mölleborn sa...

Jag hoppas jag kan köra en runda till i veckan. Jag var som sagt lite seg i kroppen när jag körde. Trodde jag kunde köra idag, men jag fick byta blöjor istället.
/J

Vito sa...

Tempo hjul ju .), du måste testa på platten minst 1 mil på maxpuls med bula i lycrat...
Annars håller jag med Skogling, Fulcrum nolla verkar vara the shit!

Markus F sa...

Jag kan leta upp några tester från Tour årgång 2002 där dom säger att aerohjul är världsbäst. Tyvärr har jag ingen scanner, men om någon ringer mig kan jag läsa upp testet och berätta om diagrammen.

Johan Mölleborn sa...

Efter kvällens runda bytte jag snabbt tillbaka till mina ES. Vilken skillnad. De svarar direkt, känns piggare och jag håller lika bra fart med dem.
Tester i tyska maskiner stämmer inte alltid med verkligheten.
/J

Jörgen sa...

De där hjulen är ju rena tempohjul. Alldeles för tunga, förstår att de inte var spralliga att åka med.
Men lite konstigt att du inte märkte någon "aeroeffekt". Körde du tillräckligt fort? Runt 40-45km/h så märks det tycker då jag.
Vill man ha både aero och lätt vikt så finns ju flera att välja på men de kostar ju en slant, men det kan det vara värt för ett par bra tävlingshjul. Dock inget för de flesta motionärer som nypan påpekar, och inget som man använder som träningshjul.

Johan Mölleborn sa...

Det är just det som är problemet. Jag ligger sällan i 40-45 knyck ensam. Men det är just där som hjulen ger effekt. Det kände jag ikväll. När jag väl låg på platten och trampade järnet så känns hjulen stadiga och snabba. Jag antar att det ger ännu mer effekt om man är ett riktigt svetto. Till ett platt tempolopp är de säkert jättebra.

Anledningen till att jag testade dem var att snacket på Happy har varit att aero är viktigare än vikten. Nu vet i alla fall jag vilka hjul som passar min cykling.
/J

Nypan sa...

Kvällens test förändrade knappast omdömet. Hjulen är bra när man fått upp farten, men funkar inte för ryckig cykling, vilket ju är rätt så vanligt för oss vanliga motionärer. Backspurter är ju kanppast att tänka på.

/Nypan

Daner sa...

Bra att ni testar under lite varierande förhållanden. Som tur är har jag tillgång till ett antal lättare varianter. Beror bara på plånboken, som med alla andra. ;)

Måsta fråga - vad körde du för ringtryck med däcken? Jag vet att de var för låg när jag levererade dem.

Johan Mölleborn sa...

Jag körde 7,5 fram och 8 bak.
Det skulle vara kul att höra vad en stark tempokille säger om hjulen, typ Vito. Det är det de är byggda för. Jag har inte tillräcklig kraft i benen för att utnyttja dem helt.
/J

Johan Andersson sa...

Skitsnack. Ksyrium ES har urgröpningar i fälgsidorna som gör att dom är helt värdelösa i areosammanhang. Som jag ser det har du helt enkelt inte kompetensen att nyttja dom på rätt sätt .

Anonym sa...

Tjena! Ville bara berätta om det andra hjulparet som Dane importerade samtidigt med de här som ni testat nu. Det paret sitter på min cykel och är ett stort lyft jämfört med mina 28-ekrade standardhjul. Men så tror jag vi cyklar på helt olika sätt också. Jag är ju fetto-wannabe-triatlet och cyklar oftare själv än i grupp. Jag valde dessutom tubfälgar - jag tror det gör en hel del för upplevelsen. Mina hjul är bara en aning lättare än standardhjulen (eftersom jag räknas som fetto så har jag HED's EX-modell, 24/28 ekrar) men däcken rullar som bara fan.

Johan Mölleborn sa...

Det var inte meningen att på nåt sätt såga hjulen. Om de skulle vara några hundra gram lättare så skulle de funka prima för mig också.

Som sagts tidigare så är de inte byggda för allroundcykling, som jag pysslar med. Utan just för tempo/triathlon.

Tubvarianten är ca 150 gram lättare. Plus att du sparar vikt på tubdäcken jämfört med kanttråd.

Meningen var att jämföra hjulen med ett par hyffsat lätta allroundhjul eftersom det flera gånger rekomenderats just såna här hjul till motionärer på Happy.
/J

Anonym sa...

Och min avsikt var inte att såga testet om det verkade så.. jag förstår precis hur ni tänker utifrån den cykling ni håller på med.

Jag hann bara köra en tävling på dem i år och cyklade 17 minuter bättre över 90 km. Jag vill väldigt gärna tro att åtminstone något av det beror på hjulen, för jag har tränat ganska lite i år ;)

Anonym sa...

Det är ju iof bra att de får cukelen att se tjock ut så tar det lite av intresset från dig och du ser smalare ut.

Johan Mölleborn sa...

Ha ha ja visst är det så Ville. Men det heter inte tjock, det heter o-aero.
/J

Anonym sa...

"I vindtunneltester är de överlägsna vanliga hjul, men jag cyklar väldigt sällan i vindtunnlar."

Haha skön:)

Tobbe Arnesson sa...

Men du missar ju det viktigaste, det är större klibbor på dem och det verkar ju betyda bra i lvg-världen. in framtida asfaltsnötare ska ha så lite dekaler oms möjligt!

Anonym sa...

Mina aerohjul väger runt 12-1300g, för ett par. Med snabbkopplingar men utan kassett och däck. Tubhjul, så klart.

Det är sådana du ska ha. Lätta och ändå aero. Alltså accelererar man snabbt tack vare den låga vikten och sen bibehåller man farten tack vare att dom är aero.
Perfekta hjul helt enkelt.

Oj, dom är till salu, nämnde jag det? Priset är billigt och hemligt. Mejla vid intresse. henrik@cyclocross.se